Latvijas vasaras nav iedomājamas bez kārtīgas bļodas tradicionālās aukstās zupas. Taču varbūt ir laiks ēdienkarti dažādot, karstā vasaras dienā veldzējoties ar kādu citu auksto zupu?
Te būs dažas vienkāršas receptes iedvesmai!
#1 Tomātu un gurķu zupa
Bļodā lieciet sasmalcinātus tomātus, kubiņos sagrieztus gurķus, sarkano papriku, ķiploka daiviņas, piparus un sāli. Pievienojiet maizes drupačas, olīveļļu, citrona sulu, koriandra lapas un papriku un labi samaisiet. Visas sastāvdaļas sablenderējiet, lieciet bļodiņās un pasniedziet atdzesētu.
#2 Zirņu un piparmētru zupa
Uzlieciet vārīties buljonu un pievienojiet tam klāt piparmētru kātus. Kamēr buljons lēnu garu vārās, olīveļļā apcepiet sasmalcinātus ķiplokus, zaļos zirnīšus un sīpolus un pasautējiet 3-5 minūtes. Pēc tam buljonam pievienojiet sāli, piparus un apceptās sastāvdaļas un atstājiet pavārīties 10 minūtes. Tālāk pievienojiet saldo krējumu un visu sablenderējiet. Ja aiz loga ir vēsāka diena, zupu var droši ēst arī siltu, taču karstākam laikam iesakām to vispirms ielikt ledusskapī atdzesēties un pēc tam pasniegt izdekorētu ar piparmētru lapiņām.
#3 Spinātu un avokado zupa
Noblanšējiet mazās spinātu lapas. Pēc tam sablenderējiet tās kopā ar avokado mīkstumu, vienu tasi saldā krējuma un zaļajiem čili un labi samaisiet. Papildus pievienojiet ķiploka daiviņas, mazliet svaigu ingvera pastu vai pulveri, sīpolus, izmērcētas un nomizotas mandeles, sāli un piparus un visu kārtīgi sablenderējiet viendabīgā masā. Pirms pasniegšanas var izdekorēt ar koriandru un krējumu.
#4 Arbūzu un piparmētru zupa
Kas var būt labāks par aukstu arbūzu un piparmētru zupu karstā vasaras pēcpusdienā? Piepildīti ar antioksidantiem, elektrolītiem, vitamīniem un barības vielām, arbūzi saglabās enerģiju un atveldzēs. Tātad - sagrieziet kubiņos arbūzu un atbrīvojiet (cik iespējams) no sēklām. Pēc tam pievienojiet klāt citronu sulu, sasmalcinātas svaigas piparmētras, medu un to visu sablenderējiet. Lieciet ledusskapī uz vismaz divām stundām un pasniedziet izdekorētu ar piparmētru lapiņām.
#5 Gaspačo
Kurš teica, ka tomātu zupa vienmēr jāpasniedz karsta? Spānijā populārais ēdiens gaspačo ir tomātu un svaigu dārzeņu zupa, kas tiek pasniegta atdzesēta. Pievienojiet blenderī svaigu tomātu biezeni (vai sasmalcinātus tomātus), sagrieztu gurķi, piparus, sīpolus un ķiplokus. Pēc tam pievienojiet dārzeņu buljonu, sarkanvīna etiķi, aso piparu mērci, sāli un melnos piparus un kārtīgi sablenderējiet. Dekorējiet ar sarkano papriku, sīpolu un maurlokiem un izbaudiet autentisko Spānijas garšu!